Direktlänk till inlägg 19 november 2008

Lissabon-fördraget Rösta ja imorgon! 10 st bra anledningar

Av abir alsahlani - 19 november 2008 22:02

Varför bör Riksdagen rösta ja till morgondagens omröstning om Lissabon?

1. Varför inte folkomröstning och varför ska riksdagen rösta trots att andra länder röstat nej?

Detta är ett vanligt fördrag, internationellt avtal vilket inte i sig innebär grundlagsförändringar. Detta  har riksdagens Konstitutions Utskott klargjort. Därför ligger omröstningen på detta fördrag inom ramen för riksdagens kompetenskatalog. Våra riksdagsledamöter är faktiskt folkvalda, de kom inte till den svenska riksdagen med ett rymdskepp från planeten Mars, utan de var föremål för granskning och medborgare röstade på dem.

Tänk er riksdagsvalet. vallokalen har öppet från kl. 8 till kl. 20. Enligt statistiken har 78 % av medborgarna redan röstat färdigt kl.13.00 och man vet vad utfallet kommet att bli. Är det då rimligt att stänga vallokalen då? Är det inte en demokratisk rättighet att få säga sin mening trots att de flesta redan röstat? Så är det också med Sveriges fall. Även om Irland har sagt nej, så betyder inte det att det inte lönar sig att visa vad man tycker. Därför bör man verken senarlägga eller helt bortse från omröstningen imorgon!

2. Vad är det man röster nej till?

Jo, man röster nej till Lissabon fördraget vilket per automatik innebär ett ja till Nice fördraget. Vi har de två alternativen att välja på. Nice fördraget och Amster och alla andra städers namn utgör ett lapptäcke av olika regleringar för hur EU ska styras. Det är inget sammanhängande dokument som på tydligt sätt visar vad som gäller.

Lissabon fördraget å andra sidan är ett sammanhängande regelverk som är tydligt och klart.

3. Lissabon fördraget innebär större demokrati!

I och med att Europaparlamentet får större inflytande får även befolkningen större inflytande. Parlamentet får en mer jämbördig ställning med rådet, vilket ger Europaparlamentet mer muskler.

4. Beslutsfattandet blir effektivare. Ett land kan inte bromsa hela processer längre! Detta i sig kräver ett utomordentligt förarbete för att få alla med sig på tåget för att uppnå en samstämighet, samtidigt som ett land kan inte dra på saker och ting i all evighet.

Beslutsfattandet blir mer transperant. Eftersom både parlamentet och media ges större insyn, blir minister rådets möten öppna(det har vi Sverige att tacka för!)

5. En stark enad röst i utrikespolitiken!

Äntligen! Nu kan EU på riktigt ta på sig ledartröjan och agera i de behövandes intressen och som ett alterntiv till både FN och USA. Samtidigt som utrikespolitiken fortsätter att vara en mellanstatlig angelägenhet, så att inget land kan tvingas till att ta ett ställningstagande om det inte så vill. Likaså gäller säkerhets- och försvarspolitiken där vi har ett solidariskt ansvar för EU:s medlemsländer att ställa upp i fall ett land blir angripet. Men det fortsätter att vara ett mellanstatligt arbete och beslutet om hur till vida den enskilda medlemsstaten vill sända sin trupper eller ej är fortsättningsvis ett nationellt beslut.

6. Starkare och djupare samarbete!

Frågor som gränsöverskridande brottslighet, narkotikasmuggling, människohandel, miljö- och klimatproblem blir lättare och fatta beslut om i och med Lissabon fördraget.

7. Rättighetsstadgan införlivas och blir juridiskt bindande!

8. För att kompensera den effektivitet som Lissabon fördraget innebär har fler möjligheter öppnats upp för medborgarna att påverka, till exempel medborgarinitiativ där Europas medborgare kan komma sig samman och få igenom sina synpunkter.

9. Smalare och Vassare!

Smalare blir EU genom Lissabon fördraget, eftersom frågor som utbildning, kultur, jakt, fiske, jämställdhet fortsatt är under den nationella lagstiftningen, men man lägger grunden till ett fördjupat samarbete där vi kan lära av varandra utan att behöva göra exakt likadant.

Vassare genom till exempel effektivare beslutsfattande process och en starkare röst på den globala arenan, samt utvidningspolitiken - som ger EU mer muskler för att kunna klara av att fler stater kan inneslutas av den europeiska gemenskapen. Migrations- och asylpolitiken förbättras, mycket på grund av att Sverige är ett föregångsland i Europa.

10. EU började som ett fredsprojekt, för att skapa fred och undvika krig skapades en gemensam arena för dialog och diskussion. Demokratiska länder krigar inte med varandra, länder som handlar med varandra krigar inte heller, därför kan EU fortfarnade vara ett verktyg för att skapa både fred på kontitenten och balans i världspolitiken gentemot USA och det trötta men nödvändiga FN. EU behövs! Lissabon fördraget gör det starkare, effektivare och mer öppet!

Centerpartiet är för Lissabon fördraget. I alla fall de flesta i partiet. Jag hör till denna grupp.

Jag tycker att debatten om storleken på gurkor och jordgubbarna är ganska färglös sådan. Det vi behöver prata mer om är vilka värderingar står EU för! Hur kan vi få fler länder att bli demokratiska? Vad kan vi bidra till världen? Jag tycker att det är en högst osolidarisk och självisk diskussion som förs av nej sägarna till EU, där man försöker sprida rädsla för andra människor. Vad skiljer en bonde i Värmland från en bonde i Normandie? Eller Plovdiv i Bulgarien? Eller en stadsbo i Berlin från en stadsbo i Rom eller Stockholm? Egentligen? Vad är vi rädda för? Vi är ju alla människor och vi har drömmar! Vi alla, oavsett hudfärg eller medborgarskap, religion eller sexuell läggning, kön eller gender - vi kan alla bidra till vår gemensamma utveckling! Kan inte klara oss utan varandra! Lissabonfördraget är ett steg i denna riktningen. Lissabonfördraget är inte hela riktningen, men det är ett steg framåt som bör utvecklas och ständigt revideras. Om alla vi är vakna och rädda om demokratin kommer vi aldrig - gemensamt - att tillåta skapandet av en stark centralmakt på bekostnad av det egna självbestämmandet. Och så har det alltid varit med demokratin - den måste ständigt återeröveras! Den kan aldrig tas för givet! Den är aldrig färdigt byggd!

Sverige kan! Sverige kan påverka utvecklingen! Förminska inte för Guds skull det svenska förtroendekapitalet på den europeiska och internationella arenan, inte heller det som de före oss och vi har åstadkommit. Vi kan! Vi måste våga drömma! Vi måste våga LEDA! Genom att själva vara ett föregångare!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av abir alsahlani - 4 mars 2009 10:19

Hejsan!Nu har jag börjat blogga på www.abir.se Välkomna!   Abir ...

Av abir alsahlani - 11 februari 2009 17:55

Det räcker inte längre med maktskifte! Var idag och lyssnade på Maud om värderingsskifte på Liberala gruppen. Från sossifiering till liberalisering Från centralism till federalism Från grått till grönt Från bidragsberoende till bidragande Från statl...

Av abir alsahlani - 9 februari 2009 17:43

Idag har jag besökt flera gymnasieskolor. Det har varit jätteintressant för min del med. Jag vet inte hur intressant ungdomarna tyckte det var att lyssna på mig medan jag talade om hur det är att bygga demokrati i Irak och vad som krävs för att demok...

Av abir alsahlani - 7 februari 2009 02:47

Ja, nu är Kommundagarna på Gotland över!  Ville inte riktigt att de skulle ta slut, men det är alltid det dilemmat vi har. I enterpartiet har vi så himla roligt tillsammans att man vill inte att det ska ta slut. Maud höll ett jäkligt bra tal! Det var...

Av abir alsahlani - 6 februari 2009 10:27

Wow! Vilken känsla! Centerpartiet är härligt! Även om vi har haft en het debatt och diskussion internt, är vi ett parti! Centerpartiets familj är och förblir en familj! Jag är verkligen peppad och ser fram emot dagens diskussioner och seminarier. ...

Ovido - Quiz & Flashcards