Alla inlägg den 29 augusti 2008

Av abir alsahlani - 29 augusti 2008 15:25

Var och lyssnade idag på Centerpartiets öppna hearing om FRA. Det var jätteintressant att få lyssna på en del experter inom juridik, säkerhetspolitik, tekniskt kunniga inom området, försvarsdepartamentets egna kunniga och självklart en del tyckare.


Det som finns kvar efter en hel dags lyssnade och noggranna anteckningar är nog frågan om: hur går vi vidare? Ska vi totalt slopa FRA och skriva nytt? Eller ska vi försöka lägga till, i form av lagändring - inte förordning eftersom konstitutionellt sett så är den av lägre rank än en lag,förbättringar?


En annan intressant observation är att alla i de sakkunnigas panel är helt eniga om att vi behöver denna lagstiftning, vi behöver en lag som reglerar spaning över kabel. Och nästan alla var eniga om att det går att göra en del förbättringar i den nuvarande lagen.


Vidare fann jag försvarsdepartamentets statssekreterares uttalande och resomenemang ganska intressant. Lagen finns hos Europadomstolen för granskning för att kolla om den på några puntker bryter mot den europeiska konventionen för de mänskliga rättigheterna. Håkan menar att om domstolen pekar på några punkter så kommer man att säkerligen se till att åtgärda dessa punkter. Jag betvivlar INTE departamentets vilja att förbättra, men jag undrar bara varför inte lyssna till de svenska juridik experter som funnit brister i den nuvarande lagen? Varför vänta tills domstolen säger till? Vore det inte smartare att genomföra förändringarna först och sedan lägga fram lagen för domstolens granskning? Det är ju så trots allt att domstolen har uppmanat alla de europeiska länderna att respektera konventionens innehåll och själ innan man stiftar lagar.

Ja, jag undrar bara......


För att se hela hearingens innehåll kan man titta på SVT 24 och här kommer en länk med text om hur diskussionerna gick:

http://www.framtidsdialogen.se/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=4&Itemid=16&limitstart=6

Ovido - Quiz & Flashcards