Alla inlägg den 28 augusti 2008

Av abir alsahlani - 28 augusti 2008 15:45

Det är precis det som är min utgångspunkt och bakgrunden till varför jag överhuvudtaget tackade "ja" till nomineringen för EU-parlamentet.

Europa har under historiens gång startat fler av de svåraste krigen som mänskligheten fått gå igenom. Men man lärde sig en läxa, nämligen att krig och våld inte leder till utveckling och välstånd.

 

Samtidigt har den europeiska kontinenten upplevt de grymmaste av diktaturer och upplevt både svält och förföljelser av oliktänkande eller sådana som inte följt strömmen. Men man lyckades frigöra sig, man lyckades skapa den mest välmående kontinenten.

 

Europa har varit den kontinent som bäst lyckats med demokratisering, genomförandet av de mänskliga rättigheterna, respekten för de medborgerliga friheterna och rättigheterna, skapat tillsammans en världens starkaste och bäst fungerande ekonomier. Europa har varit väldigt duktigt på att hjälpa andra, de som behöver hjälp. Och visst, det finns mycket kvar för Europa att göra för världen. Och världen kan fortfarande göra mycket för Europa.

 

EU är den enda organisationen i världen som kan bidra till fred och utveckling, sida vid sida med FN. EU kan till och med vara mer effektivt i sitt arbete för globala utveckling och fred än vad FN kommer någonsin att bli. EU:s rörlighet och öppenhet är garantin för att kunna axla ansvaret som en global ledare. Och vi behöver EU som en motvikt till den annalkande polarisering som puttrar under grytlocket. Med Förenta Staterna i ena änden och Ryssland i andra, är det kalla krigets vindar som blåser igen. Det vill ingen frihetsälskande människa uppleva igen, för många människor världen över har lidit av murarna, av stora makters omänskliga ställningstaganden. EU kan vara säkerhetsspärren i ett sådant arbete.

 

Vi behöver ena vår utrikes- och säkerhets politik. Utan att minska de enskilda ländernas möjlighet till påverkan, kan vi tillsammans i Europa lägga grunden för att våra värderingar om den individuella friheten, de mänskliga rättigheterna, de medborgerliga rättigheterna och friheterna, demokratins och rättsstatens principer värnas och förverkligas i världens alla hörn. Vi måste alltid komma ihåg att vi ensamma inte äger hela sanningen, utan utveckling sker bäst i form av utbyte, vare sig det handlar om kulturellt, ekonomiskt, politiskt, socialt sådant. De universella värderingarna för de mänskliga rättigheterna är precis vad de är: UNIVERSELLA! Människor överallt i världen strävar efter förverkligandet av dem, Europa kan göra mycket för att stödja människor att nå sina strävanden. Genom att ena vår politik på EU nivå kan vi tillsammans, alla folk från hela Europa, skapa en bättre värld.

 

Jag tror verkligen att ett Öppet Europa, öppet inbördes, mot sina grannar och mot omvärlden, är den enda vägen framåt. Genom att vara öppna, kommer världen att vara öppen mot oss. Vi kan ta på oss ledartröjan och börja med att ta det första steget mot större öppenhet, delaktighet och tolerans. Det är det som är min dröm för Europa!


Ovido - Quiz & Flashcards